«فرزند خراسان»، کلیددار جدید ساختمان بهار
چهارشنبه 18 مهرماه 1403 بود که خبر انتصاب غلامحسین مظفری به عنوان استاندار جدید خراسان رضوی به سرتیتر رسانههای کشور تبدیل شد. سه روز بعد از آن هم تالار همایشهای مجتمع شهدای سلامت خاقانی میزبان آیین تودیع یعقوبعلی نظری استاندار پیشین و معارفه مظفری به عنوان استاندار جدید خراسان رضوی بود تا کلیددار ساختمان بهار از همان زمان به صورت رسمی مشغول فعالیت شود. وی که متولد 1347 و زاده روستای مظفرآباد از توابع شهرستان نیشابور است، دکترای مدیریت توسعه دارد و به موازات سابقه حضور در جبهههای دفاع مقدس، تصدی مسؤولیتهای مختلفی در کارنامه مدیریتی او دیده میشود. ریاست سازمان جهاد دانشگاهی خراسان، نمایندگی مردم نیشابور در مجلس شورای اسلامی، ریاست هیئت مدیره و مدیریت عامل بانک شهر به همراه مسؤولیت مشابه در منطقه آزاد کیش، مستشاری دیوان محاسبات، معاونت استانداری خراسان و تهران در دورههای زمانی گوناگون، فرمانداری نیشابور و معاونت سازمان اقتصادی کوثر بخشی از این سابقه بلندبالای مدیریتی در طول 26 سال اخیر است. وی همچنین برادر شهید غلامحسن مظفری است و در مجامع مختلف، بیش از همه به عنوان یک مدیر اقتصادی از او یاد میشود.
از برج سپید تا ساختمان بهار
حتی پیش از آغاز رسمی آیین تودیع و معارفه، از ازدحام سنگین خودروهای پلاک دولتی در حاشیه خیابان خاقانی و حتی کوچه پس کوچههای مجاور برج سپید میتوانستید بفهمید که مجتمع شهدای سلامت قرار است در صبح روز شنبه از یک مراسم مهم میزبانی کند. حضور دهها عکاس و خبرنگار در محوطه ساختمان نیز مُهر تأیید دیگری بود که نشان میداد چشمها و گوشها به این برنامه دوخته شده و به موازات حضور صدها نفر از مدیران دستگاههای مختلف اجرایی، نمایندگان مجلس، مسؤولان قضایی و فرماندهان نظامی و انتظامی، قرار است قلم خبرنگاران و قاب عکاسان و تصویربرداران، روایتگر جزئیات مراسم بدرقه استاندار پیشین و استقبال از استاندار جدید باشد.
زمان زیادی نگذشت که تالار اصلی همایش پوشیده از حضور مهمانان شد و اگرچه ناهماهنگیهایی در برنامه وجود داشت اما ترتیبی داده شده بود تا سرریز جمعیت در اتاقهای جلسات و حتی لابی مجتمع بتوانند از طریق تلویزیونهای بزرگ در جریان وقایع برنامه قرار بگیرند. پخش زنده برنامه در سیمای خراسان رضوی نیز رابط اطلاعرسانی رویداد با عموم مردم استان بود و به این ترتیب، با تلاوت آیاتی از کلام الله مجید، مراسم به صورت رسمی آغاز شد.
توسعه اقتصادی استان، مأموریت اصلی استاندار جدید
با وجود اختلاف سلایق سیاسی، تقریباً همه مدیران و مسؤولان استان دوشادوش یکدیگر در برنامه حضور داشتند. سخنرانی محوری آیین تودیع و معارفه نیز برعهده اسکندر مؤمنی وزیر کشور بود. وی تأکید کرد که خراسان رضوی و مشهد بهسبب وجود بارگاه منور امامرضا (ع)، جایگاه خاص و ویژهای در قلب ایرانیان و جهان اسلام دارد و در شرایطی که دکتر پزشکیان در برنامههای انتخاباتی خود راهبردهایی مبتنی بر ضرورت تحقق وفاق ملی در سطح کشور را مطرح کرد، دولت چهاردهم تلاش ویژه داشت تا این وفاق ملی اولاً در خراسان رضوی و شهر مقدس مشهد به منصه ظهور برسد.
وی افزود: دولت چهاردهم در کابینه خود نشان داد که به شعار وفاق ملی پایبند است. ما نیز در تعیین استانداران و دیگر مسؤولان، براساس رهنمودهای شخص رئیس جمهور عمل کردیم و انتخاب استانداران با همین سبک و سیاق انجام شد.
مؤمنی خاطرنشان کرد: ابتدا شاخصهایی تهیه و تدوین شد و کارگروههایی متشکل از خبرگان و عزیزانی که سالیان دراز در مسؤولیتهای مختلف و اهل وثوق بودند، ایجاد شد. براساس این شاخصها، کارگروهها پیشنهاداتی را دادند. مجموعه پیشنهادات در کارگروهها با توجه به شاخصها ارزیابی میشدند. شاید برای هر استان، ۳۰ تا ۴۰ نفر مورد ارزیابی قرار میگرفتند و نهایت به پنج الی شش نفر میرسیدند که در نهایت یک نفر به هیئت وزیران پیشنهاد میشد.
وزیر کشور ادامه داد: تمام انتخاباتی که در هشت استان انجام شده، دقیقاً به همین سبک بوده است. تمام انتخابات بر اساس همین سازوکار و پیشنهاد شخص وزیر کشور بود. پیشنهادات از بخشهای مختلف میآمد، اما مطمئن باشید هیچ دخالتی صورت نگرفته و نخواهد گرفت؛ زیرا رئیسجمهور حتی برای استان خودشان هم فرمودند که از همین سازوکار استفاده شود. برای خراسان رضوی نیز همین مسیر طی شد. پیشنهاداتی بود که از بین آنها، در نهایت به آقای مظفری رسیدند.
وی بیان کرد: من ۲۳ سال پیش و زمانی که آقای مظفری معاون استاندار بودند، توفیق خدمتگذاری به مردم این دیار را داشتم. به همین دلیل من خودم براساس ارادت قلبی تمایلی به تصدی مسؤولیت توسط ایشان داشتم اما این تمایل را ابراز نکردم و اجازه دادم مسیر قانونی خود را طی کند که الحمدلله روال رسمی هم به طور منطقی طی شد. بعد از پیشنهاد، باید ارزیابی صورت میگرفت که ایشان هم در لیست نمایندگان بودند که با استقبال بسیار خوبی گروهها و ستادهای انتخاباتی، آقای مظفری انتخاب شدند.
مؤمنی اضافه کرد: وفاق بسیار خوبی در خصوص ایشان در این استان وجود داشت. با نماینده ولیفقیه و تولیت نیز مشورتی داشتیم که فرمودند ما گزینهای نداریم. همه ما ملزم هستیم از دولت حمایت کنیم. از هر فردی توسط دولت تعیین شود، حمایت میکنیم. خراسان رضوی جزو استانهایی بوده که بیشترین وفاق در آن اتفاق افتاده است. آقای مظفری از امروز به عنوان استاندار منصوب میشوند و کارشان را شروع میکنند.
وزیر کشور ضمن تقدیر و تشکر از دولت سیزدهم و گرامیداشت یاد شهید رئیسی تصریح کرد: هر وقت تصویر شهید رئیسی را میبینیم، تلاش، کوشش و تواضع فراوان ایشان به ذهنمان میرسد. آقای نظری هم انعکاسی از همین تلاش و تواضع بودند که از ایشان تقدیر و تشکر میکنم. آقای نظری در دوران خاصی این مسؤولیت را برعهده داشتند و در کمتر از دو تا سه ماه، چند انتخابات برگزار کردند؛ از جمله یکی از آنها که مرحله دوم ریاست جمهوری بود و اساساً در تقویم انتخابات کشور نبود اما به خوبی و در کمال امنیت و آرامش، رقابت سیاسی و مشارکت مردم محقق شد.
وی خاطرنشان کرد: آقای مظفری تجربیات ارزشمندی را در طول چند دهه اندوختند که بتوانند آنها را به زادگاه خودشان بیاورند تا شاهد رشد، توسعه و بالندگی استان باشیم. شرایط موجود شایسته خراسان رضوی و مردم سرافرازش نیست و مردم این دیار شایستگی بیشتری دارند بنابراین باید تلاش کنیم استان به جایگاه اصلی خودش برسد.
مؤمنی گفت: خراسان رضوی ظرفیتهای زیادی دارد. بزرگترین ظرفیت مذهبی، فرهنگی، اجتماعی و حتی اقتصادی وجود آستان مقدس امام رضا (ع) است. ظرفیتهای فرهنگی و گردشگری دیگری مانند آرامگاههای فردوسی، عطار و خیام داریم که ظرفیتهای بسیار خوبی هستند. شرایط ترانزیتی و همجواری با دو کشور نیز میتواند فرصتهای خوبی ایجاد کند که امیدواریم از آنها بهرهبرداری شود. ظرفیت عظیم معادن نیز از دیگر ظرفیتهای استان است.
وزیر کشور تصریح کرد: حضور بیش از ۲۰ میلیون زائر از ایران و جهان در استان، ظرفیت بسیار خوبی است که میتواند به رشد استان کمک کند. مهمتر از همه، ظرفیت عظیم دانشجویان است که میتوان از آن بهرهبرداری مناسبی کرد. اما چالشهایی هم در استان وجود دارد از جمله کمآبی، گسترش حاشیهنشینی، ضعف زیرساختها و به ویژه حضور اتباع بیگانه. باید از مجموعه فرصتها استفاده کرد تا بر این چالشها غلبه شود.
وی با بیان اینکه در کنار این موضوعات، شاخصهای دهگانهای را در نظر گرفتهایم، عنوان کرد: بعد از یک سال، استانداران براساس این شاخصها ارزیابی میشوند. علاوه بر این شاخصها، موضوع حاشیهنشینی و ساماندهی اتباع بیگانه هم جزو اولویتهای استان خواهند بود.
مؤمنی در خصوص مهمترین توصیهها به استانداران توسط دولت و شخص رئیسجمهور تصریح کرد: توصیه ما به همه استانداران به ویژه استاندار خراسان رضوی وفاق ملی و همدلی برای همه بخشهای جامعه است که جرقه آن زده شد و رئیسجمهور در کابینه نشان دادند، اما باید در همه بخشها گسترش دهیم. مردم مشارکت کردند، اما باید در اداره کشور هم این مشارکت و حضور مردم وجود داشته باشد. حتماً باید برای همه مردم فرصت مشارکت در اداره کشور فراهم شود.
وزیر کشور ادامه داد: مردمداری و مردممحوری، حضور در صحنه و در کنار مردم بودن یک اولویت اساسی است. احترام به مردم و درنظرگرفتن حرمت و کرامت مردم جزو خواستههای اصلی مردم از کارگزاران است. به هیچ عنوان بیاحترامی و درنظرنگرفتن حرمت، شأن و کرامت مردم پذیرفته نیست؛ این اصلیترین اولویت است. عدالت و ایجاد فرصتهای برابر نیز مهم است و همه باید بتوانند در یک فرصت برابر در اداره کشور سهیم باشند.
وی خاطرنشان کرد: اصلیترین اولویت ما در این مقطع که مقام معظم رهبری نیز در دیدار با هیئت دولت فرمودند، موضوع اقتصادی و معیشتی است. مردم باید این تغییر را در زندگی، معیشت، سفره و نوع نگاه مسؤولان و احترام آنها به خودشان در عمل ببینند. برای پیشرفت اقتصادی هیچ گریزی نداریم جز اینکه به بخش خصوصی، کسبوکار و تولید توجه کنیم. در هر استان و شهری که به بخش خصوصی، سرمایهگذار و کارآفرین با احترام نگاه شود، مسیر پیشرفت طی میشود.
مؤمنی اضافه کرد: اگر سرمایهگذار، تولیدکننده، کارآفرین و بخش خصوصی در پیچوخمهای اداری بگردد و دنبال حل مشکل خود باشد، آن شهر و استان پیشرفت نخواهد کرد. پیشرفت و رشد اقتصادی در هیچ کشوری اتفاق نمیافتد مگر اینکه تولیدکننده، کارآفرین و بخش خصوصی تمام فکرش معطوف به تولید و کسبوکار باشد، نه گرفتن مجوز و طیکردن پیچوخمهای اداری.
هیچ شأنی بالاتر از خدمت نیست
نخستین سخنران آیین تودیع و معارفه استاندار خراسان رضوی، هادی طباطبایی معاون سیاسی استاندار پیشین خراسان رضوی بود. وی با بیان اینکه استان خراسان رضوی مملو از استعدادها، توانمندیها و امکانات بالقوه است که همه در طول دوران، به توان خود سعی کردند این امکانات را به حالت بالفعل دربیاورند، ابراز امیدواری کرد که در دولت چهاردهم با توانمندی بیشتر، این مسیر همچنان ادامه پیدا کند.
وی بیان کرد: انقلاب در طی چهار و نیم دهه از عمر خود، مسیر خدمت به مردم را طی کرده و هدف انقلاب همین بوده است. انقلاب برای تغییر ارزشها و نگرشهای دیکتاتورمآبانه شکل گرفت و تغییر نظام اربابرعیتی به اربابرجوعی، حاکمیت مردمسالاری دینی و خدمت به مردم اتفاق افتاد.
طباطبایی افزود: مسؤولان در نظام اسلامی ایران، شأنی بالاتر از خدمترسانی به مردم برای خود قائل نیستند و نخواهند بود و این بالاترین افتخار است. دکتر پزشکیان چند روز پیش فرمودند که ملاک ارزشیابی ما رضایتمندی مردم است؛ در این مسیر گام برمیداریم و خواهیم برداشت.
معاون سیاسی استاندار خراسان رضوی با تأکید بر اینکه استان خراسان مملو از استعدادها و سرشار از منابع به ویژه منابع انسانی و منابع طبیعی خداداد است، عنوان کرد: ما در حوزه معدن، جزو برترینهای کشور هستیم. ذخایر معادن آهن، مس و طلا باید بالفعلتر شود. استان در حوزه اقتصادی، زیارت، توریسم درمانی، گردشگری و در حوزههای اجتماعی و سیاسی سرشار از نعمت است.
وی ادامه داد: وجود گروهها، احزاب و افکار مختلف در چهارچوب قانون اساسی از افتخارات خراسان بزرگ است که در کنار هم بر وفاق، وحدت و همدلی زیست دارند. دولت چهاردهم با شعار وفاق ملی روی کار آمد و خود را به عرصه سیاسی ایران اسلامی معرفی کرد؛ یعنی استفاده از تمام نیروها و استعدادها و استفاده از استعدادهای برتر با هدف خدمت به مردم و ارزشگذاشتن به مردم که این همان هدف انقلاب اسلامی است.
طباطبایی اضافه کرد: دولت چهاردهم در همین مسیر بود که فرزند خراسان یعنی آقای مظفری را معرفی کرد. فرزند خراسان، فرزند انقلاب، رزمنده و جانباز دفاع مقدس و خانواده شهید که افتخاری برای خراسان رضوی است. ایشان در کسوت خدمت جدید وارد استان شدند. از سردار نظری هم تشکر و قدردانی میکنم که طی سه سال، زحمات زیادی را در تمام حوزهها به ویژه اقتصادی و زیرساختی، کشیدند.
مجمع نمایندگان، حامی استاندار جدید
محسن زنگنه رئیس مجمع نمایندگان خراسان رضوی از دیگر سخنرانان این همایش بود. وی ضمن تقدیر از تلاشهای سردار نظری در طول سه سال تصدی استانداری استان علیبنموسیالرضا (ع) تصریح کرد که باوجود همه مسائلی که در این سه سال وجود داشته، استاندار پیشین خراسان رضوی با همکاری همکاران، معاونان و مدیران خود شبانهروز کمر همت به خدمت مردم بست.
وی افزود: به موازات اینکه امیدواریم خداوند زحمات آقای نظری را مورد قبول خود قرار دهد، به آقای مظفری هم تبریک میگویم زیرا از شخصیتهای گرانقدر استان هستند از استانداری خراسان و فرمانداری نیشابور گرفته تا مناطق آزاد، نهادهای اقتصادی و مهمتر از همه نمایندگی مجلس در کارنامه برجسته و مهم ایشان ثبت و ضبط شده است.
رئیس مجمع نمایندگان خراسان رضوی با بیان اینکه ما نمایندگان مجلس یازدهم و دوازدهم انتخاب استاندار را حق مسلم رئیسجمهور و دولت میدانستیم و میدانیم، عنوان کرد: در دولت قبل، ۱۸ نماینده استان نامهای به شهید رئیسی نوشتیم و گفتیم هر فردی را بر مسند بگذارید در خدمت شما هستیم. در این دوره نیز همین مطلب را به دکتر پزشکیان عرض کردیم و ایشان فرمودند میخواهیم با شما مشورت کنیم.
وی اضافه کرد: در این راستا، وزیر کشور تماس گرفتند و ما هم جلسهای را در مجمع گذاشتیم. تمام افراد را از نمایندگان استمزاج کردیم و در نهایت، چهار نفر که ۵۰ تا ۷۰ درصد حائز آرا شده بودند به صورت استمزاجی به دکتر مؤمنی عرضه کردیم. ایشان هم به نظر نمایندگان و مجمع اعتماد کردند. برخی از این افراد در بخش دیگری در دولت خدمت خواهند کرد و امروز خدمت دکتر مظفری هستیم. این روزها بحثهایی مطرح میشود، اما نمایندگان استان این را حق دولت میدانند و کار ما نظارت و کمک به دولت است.
زنگنه با اشاره به اینکه شعار وفاق رئیسجمهور شعار مبارکی است، تصریح کرد: وفاق یعنی عبور از نقاط افتراق و تمرکز بر نقاط اشتراک؛ یعنی خروج از مسیر بسته و تنگ سیاسیبازی و تأکید بر دایره شایستهسالاری. وفاق عملی نخواهد شد مگر با حرمت بر مسیر عقلانی و عبور از فشار نحلهها و گروههای سیاسی. ما نمایندگان مجلس ضمن اینکه این سلوک و شعار رئیسجمهور را ارج مینهیم، امیدواریم در استان ادامه پیدا کند.
رئیس مجمع نمایندگان خراسان رضوی بیان کرد: دکتر مظفری میتوانند این راهبرد وفاق را در استان اجرا کنند. ایشان مورد تأیید ریاست قوه مجریه و مقننه هستند و انتظار داریم از همه ظرفیتهای استان برای پیشبرد اهداف بهره ببرند.
وی خاطرنشان کرد: وجود نماینده ولیفقیه در استان، آستان قدس رضوی، ظرفیت بینظیر قضایی، ظرفیت ۱۸ کرسی نمایندگی در مجلس، نیروهای ارزشمند و خدوم نظامی، مجموعه غنی حوزههای علمیه استان و روحانیت، فرهیختگان، اساتید و دانشجویان از دهها دانشگاه استان، دهها هزار نیروی کارآمد و گروهها و شخصیتهای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی از ظرفیتهای استان هستند.
زنگنه گفت: ما نمایندگان مجلس کمک به دولت را تکلیف خود میدانیم و این قول را به استاندار میدهیم که مانند گذشته از ایشان و مدیران استان حمایت کنیم و از امروز با نیروی تازه برای پیشبرد و توسعه استان کمر ببندیم.
کارنامه آقای نظری شایسته تحسین است
پس از سخنرانی نمایندگانی از نهاد مقننه و مجریه، گوشها و چشمها به تریبون دوخته شد تا نمایندهای از دستگاه قضا به بیان نقطه نظرات خود درباره استانداران پیشین و آینده خراسان رضوی بپردازد. حجتالاسلاموالمسلمین رضا زرندی مدیرکل دادگستری خراسان رضوی در نوبت سخنرانی خود تأکید کرد که باید به استانداری که استان را به نحو شایسته اداره کند، دست مریزاد گفت زیرا مایه زینت و فخر امام زمان (عج) میشود و به همین دلیل، باید از آقای نظری تقدیر کرد.
وی بیان کرد: مجلس تکریم و معارفه است. تکریم از شخصیتی که در سه سال فعالیت دولت سیزدهم در مسند استانداری اقدامات خوب و شایستهای را در حوزههای اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، امنیتی، زیرساختی و عمرانی به سرانجام رسانده و کارنامه عملکرد ایشان بسیار خوب و قابل تحسین است. شورای تأمین استان از اقدامات قابل توجه ایشان تقدیر و تشکر میکند. تمامی اقدامات شایسته آقای نظری ذخیرهای برای آخرت ایشان است.
زرندی بیان کرد: این جلسه به موازات تودیع، به معارفه شخصیتی با سوابق اجرایی ارزنده همچون جناب آقای مظفری نیز اختصاص دارد. من به نمایندگی از اعضای شورای تأمین استان، عرض میکنم که باید به استاندار جدید همچون استاندار قبلی، در جهت خدمت به مردم شریف استان و زائران علیبنموسیالرضا (ع) به بهترین شکل ممکن کمک شود تا انشاءالله استان از ابعاد مختلف اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و امنیتی در کشور سرآمد باشد.
از همه حلالیت میطلبم
پیش از اینکه استاندار جدید خراسان رضوی پشت تریبون قرار بگیرد، به رسم آیینهای تودیع و معارفه ابتدا از یعقوبعلی نظری استاندار پیشین خراسان رضوی دعوت شد تا با حضار سخن بگوید. وی در این نوبت بیان کرد: اولین نکته بسیار مهم، حلالیتطلبی، به دو دلیل است. دلیل اول اینکه وقتی مسؤولیتی برعهده انسان گذاشته میشود، چه قول بدهد و چه ندهد، به مردم مدیون و نسبت به آنها وامدار میشود. من هم از چنین موردی مستثنی نیستم.
وی افزود: حتماً در جریان این سه سال قصورهای زیاد، توقعاتی از بنده و نیازهایی بوده که بنده با توجه به توان خود از عهده آنها برنیامدم؛ بنابراین به محضر مردم استان سر تعظیم فرود میآورم و از همه حلالیت میطلبم. از همکاران، مدیران دستگاهها و مسؤولان دستگاهها حلالیت میطلبیم. روحیه ما سختگیری در کار بود؛ زیرا اعتقاد داشتیم اگر سخت کار نکنیم، جبران عقبماندگیها امکانپذیر نخواهد بود.
نظری ضمن تشکر از مسؤولان ملی عنوان کرد: من برای استانداری داوطلب نبودم اما به نوعی بر من تکلیف شد. با همان نگاهی که در دوران دفاع مقدس خدمتگزاری کردم، ضرورت داشت در اینجا هم ورود پیدا کنم. بسیاری از وزرا به شدت از ما حمایت و پشتیبانی کردند که صمیمانه تشکر و قدردانی میکنم. بنده افتخار میکنم فقط نامم در دولت شهید رئیسی ثبت و ضبط شد که این برای من مهمترین ارزش است.
استاندار سابق خراسان رضوی ادامه داد: از سمت مسؤولان و شخصیتهای استانی شاهد حمایت، اتحاد و اتفاق نظر نسبت به استانداری بودیم و استان ما به این معروف بود که همه مشغول کار و خدمت هستند. از آیتالله علمالهدی و همچنین از اعضای شورای تأمین و تولیت آستان قدس رضوی نیز تشکر و قدردانی میکنم. اکنون در بین مسؤولین، خدمت به زائرین تبدیل به یک فرهنگ شده که باعث افتخار است. در این سالها سیل، زلزله، کرونا و بسیاری مسائل دیگر اتفاق افتاد.
سخنرانی استاندار پیشین خراسان رضوی در ادامه با ابراز گلایه وی نیز همراه شد. وی با اشاره به چالشهای استان در حوزه اقتصادی عنوان کرد: گاهی اعلام میشود آمارها خلاف واقعیت است. ممکن است در اثر غفلت باشد اما عامدانه نیست. با این حال، ۸ تا ۱۰ درصد مسائل کشور مربوط به خراسان رضوی میشود و حاضرم شهر به شهر این موضوع را اثبات کنم.
نظری بیان کرد: سرمایهگذاری و پروانه بهرهبرداری مهمترین مؤلفه در اقتصاد است. در حوزه زیرساختها، ۳۴ مسئله داریم. در حوزه برق، چهار پست ۴۰۰ کیلوولت نیاز داریم و هر پست ۸۰۰ میلیارد تومان هزینه نیاز دارد. ما قریب به ۵ همت فقط در موضوع توزیع برق نیاز داریم که باید از محل تأمین منابع فاینانس و مولدسازی فراهم شود.
استاندار سابق خراسان رضوی اضافه کرد: بارها گفتیم ما عقبماندگی ۱۰ تا ۱۲ هزار کلاس درس در استان داریم. چهار هزار کلاس ساخته شده و پنج هزار کلاس دیگر در دست ساخت است که دو هزار و 500 مورد توسط خیرین ساخته میشود و مابقی را باید دولت با منابع حاصل از مولدسازی بسازد. اگر تصمیم جهادی نمیگرفتیم تا ۱۰ سال دیگر هم اقدامی نمیشد. منابع ساخت دهکده المپیک ثامنالائمه (ع) که مورد نیاز استان خراسان و کشور است، از مولدسازی تأمین میشود.
وی خاطرنشان کرد: در حوزه اجتماعی، تغییر روندها بسیار مهم است. در طی این سالها، میزان رشد منفی موالید کاهش پیدا کرده است. اکنون نرخ طلاق در استان ما رشد منفی داشته و ازدواج رشد مثبت دارد.
نظری در خصوص حوزه سیاسی تصریح کرد: ما چهار مرحله انتخابات را با سلامت کامل برگزار کردیم. ما اتفاقات سال ۱۴۰۱ را با کمترین عارضه پشت سر گذاشتیم. در حوزه اداری و سازمانی، خراسان رضوی تنها استانداری با شش معاونت است.
وی با بیان اینکه وفاق یکی از مهمترین راهکارها برای حل مشکلات است، عنوان کرد: باید در فکر و عمل مسؤولان، وفاق جاری باشد. مبادا شعار وفاق بدهیم و در میدان عمل همدل نباشیم. موقع ارزیابی، برای زحماتی که برای این کشور و نظام کشیده شده، ارزش قائل باشیم. گاهی کلماتی به کار میرود که من متأثر میشوم. اینکه یک مسؤول در توصیف خدمات انجامشده در گذشته، از کلمه «خیانت» استفاده کند، خیلی جای تأسف دارد.
حمایت از سرمایهگذاران واقعی، راهبرد جدید استانداری
در انتهای این مراسم، غلامحسین مظفری استاندار جدید خراسان رضوی در میان تشویق حضار به روی جایگاه آمد. وی پیش از هر کلام، به حمد و سپاس پروردگار پرداخت و تأکید کرد که برگزاری آیین معارفه خود در روز ولادت امام حسن عسکری (ع) را توفیق بزرگی برای خود میداند و اراده دارد تا بتواند پاسخ اعتماد را با خدمتی بیشتر به مردم ارائه دهد.
وی افزود: از زحمات و تلاشهای سردار نظری قدردانی و تشکر میکنم و امیدوارم در ادامه راه، در کنار ما باشند تا از تجربیات و زحمات ایشان استفاده کنیم. از اعضای شورای تأمین، شورای اداری، علما و علمای اهل تسنن و همه افرادی که تشریف آوردند، تشکر و قدردانی میکنم. بدون تردید نمایندگان مردم در مجلس یکی از ظرفیتهای بسیار خوب هستند که باید از آنها تشکر کنم. آیتالله علمالهدی، نماینده ولیفقیه در استان و حجتالاسلام والمسلمین مروی تولیت آستان قدس رضوی، از پشتوانههایی هستند که میتوان از آنها کمک گرفت.
مظفری خاطرنشان کرد: خراسان همواره پرچمدار تمدن ایرانیاسلامی بوده است. مناظرات امامرضا (ع) با جریانها، ادیان و مذاهب مختلف میتواند الگوی عملی وفاق حقمدارانه در میان جریانهای گوناگون در استان ما باشد.
استاندار خراسان رضوی با بیان اینکه سه محور کلی را در برنامهها داریم، عنوان کرد: محور اول، پاکدستی، جدیت، پشتکار، سلامت و صداقت در کار، مردمداری و خدمت صادقانه به مردم بوده از اصولی هستند که همه باید به آنها وفادار باشیم. بدون تردید مردم سرمایههای اصلی و نشان کشور هستند. خدمت صادقانه به این مردم وظیفه جدی، مهم و اساسی ماست که در این جهت، اقدامات بسیار خوبی انجام شده است؛ البته حتماً کاستیهایی هم داشتیم.
وی افزود: مدیریت علمی و دقیق را باید برای موضوعات عدیده و پیچیده به کار بگیریم. در این جهت، تعامل با اندیشمندان و اندیشهورزان و نخبگان موضوع بسیار مهمی است. باید یک نظام خوب و ساختارمند داشته باشیم. امروز به یک مدیریت چابک و هوشمند نیاز داریم. امروز از دادهها و دانشمحوربودن صحبت میشود و میتوانیم به عنوان استان توسعهگرا جایگاه داشته باشیم.
مظفری ادامه داد: در حوزه بهزیستی اجتماعی و فرهنگی اشاره شد بحرانها و چالشهایی داریم که باید به قید فوریت به آن بپردازیم. باید خودمان را مکلف بدانیم که خدمت به مردم و خدمت صادقانه به معنای واقعی انجام شود. باید از حداکثر ظرفیت قانون برای حل مسائل استفاده کنیم. استانداری به عنوان نماینده دولت باید حداقل جلسات را داشته باشد و هر دستگاهی مشکلات خود را حل کند. لازم نیست قول و وعده بدهیم، ما مسؤولیت داریم؛ بنابراین باید از همه ظرفیتهای قانون استفاده کنیم.
استاندار خراسان رضوی ادامه داد: متأسفانه باب شده که اگر مدیران کار نکنند، کسی کاری به آنها ندارد، اما این تفکر نباید در ذهن مدیر باشد. باید رویکردمان را عوض کنیم که اگر کسی کار کرد، کمکش کنیم. من به عنوان نماینده عالی دولت حتماً پشتیبان مدیران سالم، باشهامت و شجاع در حل مسائل مردم هستم و اگر کسی تخلفی داشته باشد، نباید حضور داشته باشد. باید از همه امکانات خود برای خدمت به مردم استفاده کنیم.
وی با اشاره به اینکه محور دوم ارتقای زیرساختها، توسعه استان و حمایت از سرمایهگذاران واقعی در استان است، تصریح کرد: در این حوزه، وظیفه حاکمیت و بنده تأمین زیرساختها برای توسعه است. برای اینکه بخش خصوصی کار کند و گرفتاری و مشکل نداشته باشد، قدمهای خوبی برداشته شده، اما حجم نیازها بیشتر از این است. در خراسانی که ۳۰ میلیون زائر در تردد هستند، باید آزادراه به مرز داشته باشیم. محور جنوبی گناباد-تربت-مشهد و محور شمالی باید آزادراه داشته باشد. آزادراه مشهد-تهران و تلفیق آن با آزادراه حرم تا حرم یک اولویت جدی است.
مظفری اضافه کرد: موضوع قطار سریعالسیر امسال در دستور کار بوده که باید کمک کنیم تا رقم بخورد. باید روی نوع نگاه به توسعه تأمل کنیم. امروز باید نگاه اقتصادی بر نگاه سیاسی اولویت داشته باشد. باید در این نگاه، سیاست به اقتصاد یارانه بدهد نه برعکس. نگاه ما نباید نگاه هزینهای باشد. از همه ظرفیتها باید با کمک دوستان استفاده کنیم تا سهم مناسب بودجه را داشته باشیم. حداقل ۸ درصد بودجه نیاز است، اما باید سراغ این برویم که از این ظرفیت استفاده کنیم. گردش مالی اقتصاد غیررسمی ما در مرز دوغارون سهبرابر بودجه استان است.
استاندار خراسان رضوی بیان کرد: درخواست داشتیم که به ما اختیارات بدهند. قرار شد ما پیشنهاد بیاوریم و مصوب کنند. باید حداکثر ظرف مدت یک ماه پیشنهاد خود را به دولت بدهیم. ما به عنوان نماینده استان خراسان باید تلاش کنیم حضور مستقیمی در فضای موجود دیپلماسی اقتصادی داشته باشیم و بخش خصوصی استان باید در هر سفر رئیسجمهور و رئیس مجلس شرکت کند. از انجام پروژههای بزرگ ملی برای استان هم نباید غافل شد.
وی خاطرنشان کرد: سهم ما از تسهیلات موضوع مهمی است. در خردادماه سال ۱۴۰۳ مطالعاتی انجام و بیان شد که سپردههای استان ۴۲۴ هزار و ۲۹۸ میلیارد تومان است که اگر کسورات قانونی را حذف کنیم، به ۳۷۷ هزار میلیارد تومان میرسد. حجم تسهیلاتی که بانکها در استان به مجموعه بخشهای خصوصی پرداخت کردند، ۲۶۷ هزار میلیارد تومان بوده و رقم ۱۱۰ هزار میلیارد تومان به طور طبیعی از استان خارج میشود که مسئله مهمی است.
مظفری گفت: محور سوم، تلاش برای ایجاد فضای وفاق و همدلی در جهت رفع مسائل و مشکلات مردم و توسعه استان است. براساس شعار دکتر پزشکیان و رهنمودهای مکرر مقام معظم رهبری، حتماً تلاش خواهیم کرد انسجام و وفاق را در استان داشته باشیم. در انتخاب مدیران هم همین بحث را داریم که نیروهای ما باتجربه، توانمند و باورمند به چهارچوبها و گفتمان دولت باشند. تلاش من این است که بتوانیم اتاقهای فکر تخصصی را در حوزههای مختلف داشته باشیم و مبنای ما این اتاقهای فکر باشد.
استاندار خراسان رضوی در پایان افزود: پارلمان زنان یکی از بحثهایی است که امیدوار هستیم بتوانیم در استان تشکیل دهیم. از معاونتهای استانداری درخواست داریم تلاش کنند با معاونان ادوار قبل از خود جلسه بگذارند که این خود اتاق فکر میشود. مجمع فرمانداران استان خراسان را در حوزه سیاسی مدیریت کنند. از جناب زنگنه درخواست کردیم و پیشنهاد دادیم که دبیرخانه مجمع نمایندگان ادوار استان را داشته باشیم تا از این ظرفیت استفاده کنیم. امیدوارم تا پایان سال، جلسه مشترک استانداران، معاونان و فرمانداران ادوار را با جناب مؤمنی برگزار کنیم.