چهارمین جشنواره ضرباهنگ چاپ؛ شب نور و رنگ و چاپ

گزارش اختصاصی فراچاپ از چهارمین جشنواره ضرباهنگ چاپ

یکشنبه هجدهم شهریور ماه، سالن حافظ برج میلاد تهران میزبان خانواده بزرگ صنعت چاپ کشور بود؛ چهارمین جشنواره ملی «ضرباهنگ چاپ» جشنواره‌ای با حضور گسترده اهالی چاپ. این رویداد که با دید و بازدید جمع زیادی از چاپ‌خانه‌داران و گپ و گفت فعالان این حوزه همراه بود و همین موضوع شور و شوق زیادی در برج میلاد ایجاد کرده بود. میهمانان با در دست داشتن کارت دعوت داخل مراسم می‌شدند و در دید و بازدید با یکدیگر، جویای حال هم‌صنفی‌هایشان بودند. جوان‌ترها به احترام موسپیدان جمع کلاه از سر بر می‌داشتند و پیرترها با لبخند جوابگوی حال و احوال همکاران‌شان بودند.

تمرین همکاری و هم‌افزایی

 همه‌جا رنگ و بوی مرکب و چاپ پیچیده بود، صدای خنده‌های همکاران قدیمی در سالن طنین انداخته بود و همه منتظر شروع مراسم بودند. بعد از یک پذیرایی در ورودی در سالن‌ها، کم‌کم‌ نوای زنگ حضور اهالی چاپ در سالن حافظ به صدا در آمد و در مدت زمان کوتاهی همه صندلی‌ها پر شدند. محمدمهدی برادران، معاون صنایع عمومی وزارت صمت، علی‌اکبر ابراهیمی، مدیرکل دفتر چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، منا ابروفراخ، مدیرکل دفتر صنایع سلولزی وزارت صمت و جمعی از پیشکسوتان و فعالان صنعت میهمانان اصلی این جشنواره بودند.

مجید اسماعیل‌زاده، عضو شورای سیاست‌گذاری جشنواره ملی ضرباهنگ چاپ نخستین فردی بود که پشت تریبون قرار گرفت، او در سخنانش گفت: تبلور یک رویا سرآغازی برای همدلی در صنعتی معظم و اعضای پُرتلاش و عاشق‌پیشه به ‌عبارت دیگر خانواده بزرگ صنعت چاپ است. خوشحالم از اینکه باز هم در حضور افرادی هستم که چون من به عظمت، شکوه و اقتدار این صنعت اعتقاد و ایمان کافی دارند.

او با بیان اینکه همین امر موجب شده که امروز به پاس‌داشت ۱۱ شهریور روز ملی صنعت چاپ گرد هم آییم و این روز بزرگ را جشن بگیریم، افزود:‌ در شرایطی که درگیر تحریم‌های ظالمانه و استخوان‌شکن و شوربختانه تحریم‌های داخلی هستیم و همچنان درگیر بدیهی‌ترین و ابتدایی‌ترین اصول اقتصاد و تجارت و زندگی فردی و اجتماعی هستیم تنها راه سعادت و آسایش جمعی در مشارکت هم‌افزا، همدلی و همنوایی است. این همدلی به‌ویژه در مسایل مشترک به واقع خانواده صنعت چاپ برای حل چالش‌ها و جبران کمبودها نیاز به حرکت جمعی تفکر و رفتار فرافردی و فراحزبی دارد.

اسماعیل‌زاده در بخش دیگر صحبت‌های خود به برگزاری این مراسم به پشتوانه حمایت و دلگرمی فعالان صنعت چاپ و تلاش ستاد برگزاری جشنواره ضرباهنگ چاپ اشاره کرد و ادامه داد:‌ جشنواره ملی ضرباهنگ چاپ اگرچه هنوز در ابتدای راه طولانی خود است اما تلاشی برای تمرین همکاری و هم افزایی برای منافع جمعی و همکاری مستقیم و غیرمستقیم ۱۰۰ نفر در قالب یک تیم برای خانواده خود است، در ستاد ملی ضرباهنگ چاپ کوشیده‌ایم با رویکردی متفاوت برای حال خوب شما فعالیت کنیم.

این عضو شورای سیاست‌گذاری جشنواره ضرباهنگ چاپ در ادامه به بیماری استاد اسکندر خمسه‌پور اشاره کرد و از همگان خواست که برای سلامتی ایشان دعا کنند و گفت: نباید تردید داشت که دستاورد فعلی، همه برخواسته از زحمات و کوشش‌های پیشکسوتانی است که با در میان گذاردن جان و مال و تخصص خود موجب بالندگی صنعت را به نحوی فراهم کرده‌اند که این گردهمایی خود نتیجه زحمات بدون چشم‌داشت کسانی است که در این زمینه به درستی و در هنگام لازم جانفشانی کرده‌اند که اینک مینو مکان هستند و یا همچنان توان خود را صرف حرفه مشترک می‌کنند.

فراز دیگر سخنان اسماعیل‌زاده خطاب به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بود، او در این بخش با طرح دغدغه‌ها، خواسته‌ها و مشکلات صنف چاپ، عنوان کرد: می‌خواهم به‌طور مشخص وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی را خطاب قرار بدهم یا هر مسؤول و صاحب منصبی که صدای مرا می‌شنود، آقای وزیر می‌خواهم بگویم خیلی خوشحالم که شخصیتی فرهنگی و فرهیخته مثل جنابعالی که با صنعت چاپ آشناست، سکان‌دار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شده است، به خودمان بیش از شما تبریک می‌گویم، اعتقاد داریم که حتماً تفاوت دارد چه شخصی رئیس جمهور باشد، وزیر و یا حتی شهردار اما جای بیان آن را در این دورهمی و جشن نمی‌دانم. درباره اوضاع صنعت چاپ نه گلایه‌ای دارم و نه درخواستی که اگر هم داشته باشم، می‌خواهم با شما که وزیر فرهنگ این مملکت هستید فراتر از این حرف‌ها سخن بگویم، روز، هفته، ماه و سالی نیست که یک دوست عزیز و یا عضوی از اعضای خانواده را به دلیل مهاجرت دائمی از دست ندهیم، هم جسم و هم احساس آن‌ها غالباً برای همیشه از این خاک و اطرافیانشان غروب می‌کند.

به گفته وی، متأسفانه با افراد خلاق، هنرمند، نخبه و مطالبه‌گر که حرف‌های متفاوت و غالباً درستی دارند رفتارهای قهری و امنیتی داریم، فراموش نکنیم که اغلب این‌ها هستند که شهرها را زیبا می‌کنند، شعر می‌سرایند، موسیقی می‌سازند و خلق اختراع برای صنعت دارند و آقای وزیر نخبگان و فرهیختگان کشور را قدر بدانیم و از آن‌ها در تصمیم‌گیری‌ها و اداره امور بهره ببرید مبادا ایران عزیز ما با تکرار ندانم کاری‌ها، بی‌تدبیری‌ها و بی‌برنامه‌گی‌ها از افراد فرهیخته تهی شود و خدای نکرده فرو باشد. امیدواریم این مراسم و ضیافت موجب پیوند بیشتر بین اعضا ذی‌نفعان، طراحان گرافیک، چاپ‌خانه‌داران، لیتوگرافان، صحافان، صنعتگران، متولیان، بخش‌های حمایتی، رسانه‌ها و خبرنگاران همچنین جامعه مصرف‌کنندگان و همه خانواده بزرگ صنعت چاپ شود.

ما می‌توانیم…

این مراسم با پخش چند تیزر از حامیان مالی جشنواره ادامه پیدا کرد، گروه موسیقی پالت با اجرای دو قطعه خراسانی به هنرنمایی پرداختند. سپس احمد ابوالحسنی، رئیس اتحادیه چاپ‌خانه‌داران تهران دیگر سخنران این مراسم بود، او با خوشامدگویی به میهمانان، از حضور معاون صنایع عمومی وزارت صمت و مدیرکل دفتر صنایع سلولزی برای حضو در این رویداد و کمک برای برگزاری آن تشکر کرد و گفت: چهار سال پیش در هیئت مدیره جدید اتحادیه، تأکید داشتیم که خودمان این جشن را برگزار کنیم. این اتفاق در دوران کرونا با حضور ۱۴۵ نفر آغاز شد و خوشبختانه هر سال با افزایش تعداد شرکت‌کنندگان روبه‌رو بودیم، امسال هم اگر فضای بیشتری در اختیار داشتیم تعداد شرکت‌کنندگان به سه هزار نفر می‌رسید.

او با بیان اینکه ما به هم‌صنفان خود گفتیم شما می‌توانید و آن‌ها به این باور رسیدند که با عشق در این مراسم شرکت کنند و وحدت داشته باشند، ادامه داد: صنف چاپ همیشه فعال بوده اما شاید شناخت کافی‌ای از آن‌ها وجود نداشت، اما اکنون وحدت و شناخت ایجاد شده است و به همین علت جا دارد دستمریزاد به شما بگویم. امیدواریم در دولت جدید اتفاقات بهتری رخ دهد چون شما لایق بهترین‌ها هستید. امیدوارم با وحدت و همدلی بتوانیم قدم‌های بزرگ و بزرگ‌تر برداریم، افزود: امیدوارم با فعالیت دولت جدید، اتفاقات بهتری برای صنعت چاپ کشور بیفتد، زیرا این صنعت لایق بهترین‌ها است.

تقدیر از حامیان مالی

نخستین بخش تقدیری‌ها به حامیان مالی جشنواره ضرباهنگ چاپ اختصاص داشت، در این بخش با حضور مسؤولان حاضر در مراسم از شرکت «اندیشه برتر» به مدیریت سعید شکوهی کتابچی، شرکت «پویش الماس ناب ارس» به مدیریت فرزاد عابدین زاده، شرکت «های پک» به مدیریت سید حسین صالحی و محمد جمالی، شرکت «کارینا پارس» به مدیریت محمد رضا نجفی، شرکت «پدید پردازش پایدار» به مدیریت محمود پدیدار، شرکت «نقش الماس» به مدیریت سعید حاجیلو، شرکت «چاپ مهیار» به مدیریت مهدی کاظمی، شرکت «ماهان کارت» به مدیریت احسان غلامی و شرکت «تیمیار» به مدیریت مجید عابدین نیا تقدیر شد.

مراسمی فاخر با همراهی تشکل‌های چاپ

دیگر سخنران این مراسم، علی‌اکبر ابراهیمی، مدیرکل دفتر چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود، او ضمن تبریک روز صنعت چاپ به فعالان این حوزه گفت: معتقدم که این روز بهانه‌ای برای گرامی‌داشت فعالان و صنعتگران این صنعت همچنین عرض خسته نباشید به دست‌اندرکاران این عرصه است.

ابراهیمی با بیان اینکه برای برگزاری این مراسم فاخر از همراهی تشکل‌های چاپ سراسر کشور و مشارکت حامیان مالی این جشن بزرگ تشکر می‌کنم، ادامه داد: همچنین از دست‌اندرکاران این جشن ارزشمند به‌ویژه رئیس اتحادیه و اعضای شورای سیاست‌گذاری جشنواره تشکر می‌کنم. امیدوارم چنین مراسمی عاملی برای ارتقای این صنعت فاخر فرهنگی و هنری صنعت چاپ باشد، از شما عزیزان که تمام عمر خود را برای این صنعت گذاشتید و بار بزرگی روی دوش شما است درخواست دارم با توجه به برگزاری جشن‌های استانی، شاهد همکاری و مشارکت تشکل‌های صنفی در برپایی جشن‌های بزرگ صنعت چاپ در استان‌ها باشیم.

تعمیم تمام امتیازهای سایر صنایع به چاپ

و اما آخرین سخنران این مراسم، محمدمهدی برادران بود، او در ابتدای سخنان خود با بیان اینکه حضور من از باب تقدیر و تشکر و تأکید بر رویکرد صنعتی بودن چاپ در کشور است، عنوان کرد: چاپ صنعتی با قدمت زیاد است که سرمایه‌ای عظیم در آن قرار دارد، صنعتی که صنعت مکمل محسوب می‌شود و بدون وجود این صنعت سایر صنایع و خدمات و کالاها بدون آن معنایی ندارند. هر زمان که حال این صنعت خوب است، سایر صنایع هم حال خوبی دارند اما اگر روزی در این صنعت دچار مشکل باشیم، سایر صنایع هم دچار چالش خواهند بود.

وی با ارائه آمار و ارقامی در این حوزه، افزود: امروز اگر از ٩۵ میلیون دلار صادرات رسمی صحبت می‌کنیم، یعنی در کنار هر کالایی که صادر شده، صنعت چاپ هم همراه بوده است و این رقم، عدد ناچیزی است. هر کالایی که صادر شده، قطعاً محصولات صنعت چاپ را هم کنار خود داشته است. اگر لوازم خانگی یا هر کالایی صنعتی دیگری را صادر کرده‌ایم، در کنار آن ارزش افزوده زیادی از سوی فعالان صنعت چاپ و با اتکای نیرو و توانی که این صنعت را هدایت می‌کنند، دنبال می‌شود.

برادران با طرح این موضوع که چاپ صنعتی، بسیار رقابتی است، ادامه داد: ما امروز نیاز داریم که با حداقل قیمت و بیشترین کیفیت محصولاتی را ارائه کنیم که سایر صنایع هم از آن، بهره‌مند شوند و بتوانند در مقام رقابت با سایر محصولات داخلی و خارجی، رقابت خود را دنبال کنند.

این مقام مسؤول با اشاره به فعالیت هزار و ۴۹۳ واحد صنعتی تولیدی بزرگ در کشور، گفت: در کنار این واحدها، ۱۵ هزار و ۴۰۰ واحد صنفی در کشور نیز رسالت مهم صنعت چاپ را دنبال می‌کنند، رویکردهایی که طی سال‌های اخیر دنبال شده، رویکرد نگاه صنعتی به مقوله چاپ و مقوله قالب‌های صنعتی بوده که در مجموعه‌ها ارائه شده و مقوله بسیار وسیع و عظیمی است.

معاون عمومی وزارت صمت درباره خدمات فنی صنعت چاپ نیز عنوان کرد: علاوه بر آن خدمات بازرگانی نیز به‌عنوان صنایع مکمل این صنایع مطرح است که بحث تأمین مواد اولیه که عمدتاً کاغذ است را انجام می‌دهند. در کنار همه این موارد به مبحث طراحان می‌رسیم که نقش مهمی در سواد بصری مردم و طراحی‌های جدید دارند، درگذشته، یکی از نقاط ضعف صنایع کشور، بحث بسته‌بندی و طراحی بود اما این مسئله به نقطه قوت صنایع تبدیل شده است.

برادران به برخی آمار و ارقام در حوزه کاغذ نیز اشاره کرد و گفت: طی سه سال اخیر از یک‌میلیون و ٧۵٠ هزار تن کاغذی که در صنعت چاپ و صنعت کارتن و سایر صنایع استفاده می‌شود، با رشد ١٠.۵ درصدی، نزدیک به ۲ میلیون تن، کاغذ، مقوا و کارتن رسیده‌ایم که رقم قابل توجهی است، البته سرانه ایران نسبت به سایر کشورها همچنان اندک است؛ به همین دلیل یکی از موضوعاتی که باید روی آن کار کنیم، این است که هرچه مصرف در کاغذ افزایش پیدا کند، مصرف در پلاستیک کاهش پیدا می‌کند که این مسئله می‌تواند در فرهنگ‌سازی بازیافت و حمایت از محیط زیست مؤثر باشد.

وی همچنین به انتظارات صنعت چاپ اشاره کرد و گفت: اگر بخواهیم به برخی از آن‌ها اشاره کنیم، باید گفت نگاه به این صنعت باید قابل توجه باشد و تمام امتیازهای سایر صنایع را به این صنعت هم تعمیم دهیم، البته مشکلی با محیط زیست وجود دارد که برنامه‌ریزی شده مصوبه‌ای از هیئت دولت اخذ کنیم تا ممنوعیت‌هایی که در شهرها داریم، با توجه به ارتقای این صنعت، رفع شوند. انتظار دیگر است که واحدهای صنفی که بیش از واحدهای صنعتی نیروی انسانی دارند و حجم ورودی و گردش مالی دارند و بسیار هم اثرگذار هستند، از تمام مزایایی که واحدهای صنعتی در قالب سامانه جامع تجارت و سامانه‌ها بهین‌یاب دارند یا مواردی که در حوزه تأمین مواد اولیه در بحث محدودیت‌های ارزی برای مواد اولیه وجود و… بهره‌مند شوند.

برادران با بیان اینکه حق اهالی صنعت چاپ و اتحادیه چاپ‌خانه‌داران است که مجموعه اتحادیه‌های سراسر کشور که نقش کلیدی را در مدیریت این اتحادیه‌ها ایفا می‌کنند، حضور پررنگ داشته باشند، تأکید کرد: سال گذشته کمتر اتحادیه‌ها در این صنعت در مقایسه با سایر بنگاه‌ها حضور داشتند اما اکنون باتوجه به اینکه ماهیت این صنعت بیشتر، رویکرد تجاری دارد و محصولات این صنعت با سایر صنایع گره خورده است و بیش از آنکه محصولات فرهنگی، باشد محصولات تجاری است، انتظار این است که همان رویکردی که در سایر اتحادیه و اتاق‌های اصناف دنبال می‌شود در اتحادیه تهران و سایر اتحادیه‌های کشور هم دنبال شود.

در بخش دیگر این مراسم گروه موسیقی پالت به اجرای بخش دوم برنامه خود پرداخت، سپس با اهدای لوح سپاس و تندیس پرنده خوشبختی از علی مغانی، رئیس پیشین اتحادیه چاپ‌خانه‌داران خراسان رضوی و از پیشکسوتان صنعت چاپ کشور، همچنین علی گلستانیان، پیشکسوت فعال صنعت چاپ تقدیر شد.

همچنین برگزیدگان بخش‌های مختلف با حضور مسؤولان و با تشویق اهالی چاپ تقدیر شدند؛ در بخش کارآفرینان برگزیده از کانون تبلیغاتی ایران نوین به مدیریت مریم شفیعی، مجتمع چاپ و بسته‌بندی هزار نقش به مدیریت غلامرضا بکایی و شرکت شفیعی به مدیریت احمدرضا شفیعی تقدیر شد.

همچنین جایزه برند برگزیده این جشنواره به هلدینگ نقش الماس به مدیریت مصطفی حاجیلو، جایزه تأمین‌کننده برگزیده به خبرگان کاغذ به مدیریت سیدحسن میرباقری رسید. جایزه تولیدکننده برگزیده نیز به سال‌نامه «دموت» به مدیریت امیر و رضا مهتاب‌خواه تقدیم شد، همچنین شورای سیاست‌گذاری چهارمین جشنواره ضرباهنگ چاپ لوح سپاس و تندیس برگزیره طراحی با گرایش چاپ و بسته‌بندی را به محمدرضا اسلام‌پرست تقدیم کرد.

مدیر

About Author

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *